Održana Završna konferencija: ‘Jačanje kapaciteta OCD-a radi učinkovitijeg djelovanja u zajednici’

Hitova: 94

U četvrtak 1. prosinca 2022. godine u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa na adresi Miljenka Buljana 37 u Sinju, s početkom u 10 sati održana je Završna konferencija o projektu: „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva radi učinkovitijeg djelovanja u zajednici“. Na Središnjoj konferenciji sudjelovalo je 20-ak osoba zainteresirane javnosti.

Na konferenciji je predstavljen rad na projektu, ostvareni ciljevi projekta, mjerljivi ishodi – planirano/ostvareno i rezultati projekta.

https://www.ferata.hr/

Specijalna olimpijada Hrvatske u biciklizmu

Hitova: 342

Nakon dvije godine življenja pod strogim epidemiološkim uputama, napokon je došlo vrijeme opuštanja i sportskih aktivnosti. Dana 5. svibnja 2022. godine održano je 11. Prvenstvo Hrvatske u biciklizmu za osobe s intelektualnim teškoćama.

Natjecanje se odvijalo prema pravilima Svjetske specijalne olimpijade i organizatora. Sudionici su vozili dvije utrke: cestovnu utrku na 1.500 metara i vremensko natjecanje na 200 metara.

Sudjelovalo je 36 natjecatelja iz:

- Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac,

- Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda,

- Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica,

- Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači,

- Centra za odgoj i obrazovanje Lug,

- Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Zvono,

- Udruge za inkluziju Lastavice,

- Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica,

- Udruge osoba s invaliditetom Sv. Bartolomej,

- Doma za odrasle osobe Ljeskovica i

- Centra za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez“ – Vrlika.

 

Osim dobrih rezultata najvažnija je bila zabava, upoznavanje novih prijatelja i ponovni susreti starih ekipa.

Javni poziv za prikupljanje inicijativa za dodjelu nagrada udomiteljima za uspjehe u obavljanju udomiteljstva u 2022. godini

Hitova: 329

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ove će godine u povodu Međunarodnog dana obitelji dodijeliti Nagradu udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.
 
Nagradom se vrednuju izvanredna postignuća udomitelja i njihova predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te njihovo zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.
 
Priznanja udomiteljima dodjeljuju se kroz višegodišnje razdoblje, a u ovom je obliku Nagrada  prvi puta dodijeljena u 2019. godini stupanjem na snagu Zakona o udomiteljstvu. Postupak dodjele Nagrade provodi se u skladu s Pravilnikom o dodjeli nagrade udomiteljima („Narodne novine“, broj 46/19).
 
Nagrada se dodjeljuje u dvjema  kategorijama: Godišnja nagrada i Nagrada za životno djelo.
Dodjeljuje se u obliku povelje i u novcu. Visina novčanog iznosa godišnje nagrade je 5.000,00 kuna, a nagrade za životno djelo 10.000,00 kuna. Ove će godine biti dodijeljene četiri godišnje nagrade i jedna nagrada za životno djelo ili pet godišnjih nagrada.

Više na stranicama: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Svjetski dan voda

Hitova: 351

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda posjetili smo izvor rijeke Cetine i prisjetili se važnosti zaštite vodnog bogatstva.

Voda

Voda je sićušna

kapljica kiše,

voda je more

što brodove njiše.

Voda je para

što oblake stvara,

voda je jezero,

lokva i bara.  

Voda je snijeg

što pokriva brijeg,

voda je led

proziran, blijed.

Voda je izvor,

potok i rijeka,

voda je piće

najboljeg teka.

  (Mladen Kušec)

Galerija slika

Poklade 2022

Hitova: 227

Korona i testiranje nikako da napuste živote naše. U neprepoznatljivom izdanju vesela ekipa odlučila je tome stati na kraj.

Galerija slika

Bajkeri velikog srca

Hitova: 210

Dugogodišnji prijatelji, Moto klub Veterani iz Splita, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana organizirali su posjet Centru. 

Veliko hvala svim sudionicima i nesebičnim donatorima.

 

Dalmatinski Portal

Radost darivanja

Hitova: 244

Profesorica Marijana Vuleta, već petu godinu, sa svojim učenicima iz Franjevačke klasične gimnazije Sinj organizira prikupljanje individualiziranih poklona za korisnike. Ove godine pridružio im se i fra Antonio Mravak te su ne samo poklonima već i svojim dolaskom uljepšali blagdane korisnicima. 

Galerija slika

Klub djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata Udruge veterana 4. gardijske brigade

Hitova: 290

U vremenu darivanja i dijeljenja dobrote članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata posjetili su Centar za rehabilitaciju ‘Fra Ante Sekelez’ – Vrlika te uručili donaciju u vrijednosti od 20 tisuća 705 kuna.

Vrijedni članovi udruge su nekoliko mjeseci provodili humanitarnu akciju te je usmjerili na korisnike vrličkog rehabilitacijskog centra.

4brigada-zng.hr

Ferata.hr

 

Donacija Splitsko-dalmatinske županije

Hitova: 266

U dvorani Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu župan Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, te pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Diana Luetić dodijelili su čekove potpore u iznosu po 10 tisuća kuna za 37 udruga i ustanova humanitarnog usmjerenja.

U ime ustanove ‘Centar za rehabilitaciju fra Ante Sekelez Vrlika’ ček je primila ravnateljica Ivana Klarić-Kukuz koja je naglasila kako im ovakve donacije uistinu znače: "Na ovu donaciju ne gledamo samo kao neki materijalni dobitak, koji nam naravno dobro dođe u našem svakodnevnom radu. Ono što je posebno važno je i činjenica da naša Županija vodi brigu i pažnju za potrebite članove svoje zajednice koji se nalaze u našim ustanovama. Mi u Centru imamo 168 stalnih štićenika o kojima skrbi 130 djelatnika, i hvala Bogu sada smo svi dobro i zdravo."

Ferata

Zaštitnik djece, pomoraca, siromaha,…

Hitova: 323

Ove godine posjetio nas je negativni i zločesti Krampus, čiji je zadatak zločestoj djeci šibe dijeliti. Sveti Nikola, jedan od najpopularnijih svetaca na svijetu, natjerao ga je da baci šibe svoje jer zločesta djeca kod nas ne postoje. Krampus mu je pomogao darove razdijeliti i sve nas skupa razveseliti.

Galerija slika

Boćanje

Hitova: 280

Udruga za inkluziju Lastavice uputila nam je poziv za natjecanje u boćanju. Imali smo čast i zadovoljstvo odazvati se pozivu i 1. prosinca 2021. godine sudjelovati u dvorani za boćanje u sklopu ŠC Gripe, Split. Kući smo se vratili s brončanim medaljama.

Galerija slika

Razigrana jesen

Hitova: 252

Pridružili smo se kreativnom i maštovitom stvaranju na 4. likovnoj koloniji pod nazivom Razigrana jesen. Radionicu je 25. studenog 2021. godine organizirala Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, a iz epidemioloških razloga održala se putem zoom-a.  Slikarskim tehnikama – temperama i suhim pastelama. slikale su Sadiha P. Nadarević i Jakica Gusić. Uživali smo kako u druženju tako i u radovima drugih centara i škola.

Galerija slika

Kuglanje

Hitova: 236

Športsko društvo specijalni sportovi „Luč“ pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske organiziralo je Prvenstvo Hrvatske u kuglanju na 9 čunjeva, klasičan način za osobe s intelektualnim teškoćama za 2021. godinu.

Prvenstvo je održano u Zaprešiću, a Centar su predstavljali Alen Baković, Stevan Čugalj (Pišta) i Zoran Baričević.

Galerija slika

Ljetovanje rujan 2021. godine

Hitova: 300

Zahvaljujemo Crvenom križu iz Županje što nam je i ove godine omogućio prekrasno ljetovanje. Korisnici su uživali u morskim radostima, šetnjama te lokalnim specijalitetima.

Galerija slika

Sudjelovanje u UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi 2021.

Hitova: 286

Tridesetak korisnika uz podršku radnika sudjelovalo je u UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2021. godine. Cilj utrke je djeci s teškoćama u razvoju pružiti podršku što je prije moguće. Skupljali smo kilometre mogućnosti trčanjem, hodanjem, vožnjom bicikla, romobila, u kolicima i bili virtualno povezani s drugim sudionicima u ostvarivanju zajedničkog cilja.

Galerija slika

Donacija

Hitova: 334

Hvala dragim prijateljima iz Germanije, ova financijska pomoć će nam znatno olakšati svakodnevno funkcioniranje.

Večernji list

IZLET

Hitova: 352

Nakon popuštanja epidemioloških mjera napokon smo otišli na kratki ali slatki izlet. Trideset pet korisnika uz podršku radnika posjetilo je izletište Podastrana u Hrvacama. Šetnja prirodom i druženje u hladu tradicionalne dalmatinske konobe uz ukusan roštilj domaćina ostaje nam u ugodnom i neizbrisivom sjećanju.

Galerija slika

Sezona kupanja

Hitova: 309

Prve ljetne vrućine su stigle stoga smo osvježenje potražili u obližnjem Peručkom jezeru. Prekrasna priroda plus osvježavajuća voda jednako je uživancija.

Galerija slika

ROĐENDANSKA PROSLAVA

Hitova: 353

Svaki mjesec pa tako i ovaj uz tortu, ples i glazbu proslavili smo rođendan naših 11 korisnika.

Ponekad nam dani ne znače ništa, gledamo ih kako prolaze kao ptice u letu, ali danas je samo vaš dan i vi ga činite najsretnijim na svijetu.

Sretan rođendan!

Galerija slika

„Obitelj je tamo gdje osjećam da pripadam“

Hitova: 332

U petak, 14. svibnja 2021. godine, obilježili smo Dan obitelji u Centru. Zbog epidemije bolesti Covid – 19 nismo smjeli pozvati drage nam goste.

Nadamo se kako ćemo u bliskoj budućnosti to sve nadoknaditi te se ponovno družiti i uživati u zajedničkim aktivnostima.

Svima Vama koji ste željeli podijeliti radost ovog dana želimo sretan Međunarodni dan obitelji.

Galerija slika

Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini

Hitova: 299

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ove će godine povodom Međunarodnog dana obitelji dodijeliti Nagradu udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Ovom se nagradom vrednuju izvanredna postignuća udomitelja i njihova predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te njihovo zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.
Nagrada se dodjeljuje u dvjema  kategorijama, Godišnja nagrada i Nagrada za životno djelo, a dodjeljuje se u obliku povelje i u novcu.
Ove će godine biti dodijeljene četiri godišnje nagrade i jedna nagrada za životno djelo, odnosno pet godišnjih nagrada.
Priznanja udomiteljima dodjeljuju se kroz višegodišnje razdoblje, a u ovom je obliku Nagrada  prvi puta dodijeljena u 2019. godini stupanjem na snagu Zakona o udomiteljstvu  („Narodne novine“ broj 115/18). Postupak dodjele Nagrade provodi se u skladu s Pravilnikom o dodjeli nagrade udomiteljima („Narodne novine“, broj 46/19).

Prijavna dokumentacija Inicijative dostavlja se putem e-mail adrese udomiteljstvo@mrosp.hr najkasnije do 4. svibnja 2021

VIše informacija te prijavnu dokumentaciju možete pronaći niže:

MROSP vijesti

Pravi prijatelji ne poznaju prepreke

Hitova: 474

Ova pandemija nije otvrdnula srca naših prijatelja iz Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Iako se nisu mogli susresti s korisnicima i podijeliti im poklone uz toplinu zagrljaja, pronašli su način da duh blagdana dopre do nas.

Od srca im hvala!

Nadamo se da ćemo se iduće godine vratiti starim običajima i zajedničkim druženjima.

 

Galerija slika

Sveti Nikola

Hitova: 1892

Ima jedan svetac čijem se danu svi vesele, a to je sveti Nikola koji nas svakog 6. prosinca obraduje svojim darovima. Ove nimalo obične godine, obišao nas je na nimalo običan način.

 

Galerija slika

Smješko

Hitova: 484

U petak, 11. rujna održana je humanitarna predstava kazališta Smješko – „Naš zeleni svijet“.  Glumica Mirta Zečević je na pristupačan i zanimljiv način upoznala publiku s temama očuvanja prirode, reciklaže i ekologije. Predstava se održala u dvorištu Centra u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Galerija slika

Radujte se…

Hitova: 692

Učiteljice područne škole Brnaze zajedno s djecom od prvog do četvrtog razreda prikupljale su donacije za naše korisnike. U znak zahvalnosti izveli smo im predstavu „Radujte se…“.

Dolittle

Hitova: 637

Zahvaljujući pozivu gospodina Ivana Šentije išli smo u sinjsko kino gdje smo premijerno pogledali film koji nas je oduševio. Upoznali smo dr. Dolittla, čovjeka koji može razgovarati sa životinjama, a ne zna baš s ljudima.

Hvala na pozivu!

S nestrpljenjem iščekujemo nove filmove.

MK Veterani - Split

Hitova: 893

Dugogodišnji prijatelji, Moto klub Veterani iz Splita, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana organizirali su posjet Centru. Pridružili su im se i prijatelji iz moto klubova Noćni jahači - Trilj, 4. gardijska brigada, Fjaka, Moto klub Đakovo, free rideri te ostali prijatelji (Drobovlasnici). Veseloj atmosferi pridonijeli su i članovi  Festivo benda.

Više o događaju:

Dalmatinski Portal

Galerija slika

Božićna predstava

Hitova: 607

U suradnji s gospodinom Ratkom i gospođom Olgom Glavinom pripremili smo predstavu „Radujte se…“ koju smo izveli korisnicima i radnicima povodom božićnih blagdana.

Galerija slika

Spektakl s Anđelima i HGSS-om

Hitova: 543

Udruga Anđeli zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i ovaj put su razveselili naše korisnike. Senzacionalni dolazak Djeda Božićnjaka oduševio je sve prisutne, a za dobru zabavu bili su zaduženi Jole, Milan Terze i prijatelji.

Galerija slika

Povezani članci:

Slobodna Dalmacija

Gimnazijalci velikog srca

Hitova: 500

Učenici Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja zajedno sa svojim profesorima i ove su godine  bili velikog srca te pripremili prekrasne poklone za korisnike. Svojim primjerom pokazali su drugima da, iako mladi, shvaćaju pravi smisao nadolazećih blagdana.

Galerija slika

Božićna čestitka

Hitova: 248

Uskrs je vrijeme promišljanja i

vrijeme kada prepoznajemo čuda

koja je Bog učinio u našim životima.

Želimo da iskusite radost,

sreću i ljepotu ovog svetog razdoblja.

 

Vama i vašim obiteljima sretan i blagoslovljen Uskrs žele korisnici, radnici i ravnateljica

Centra za rehabilitaciju

„Fra Ante Sekelez“ - Vrlika

 

Vesela ekipa iz Otoka

Hitova: 535

Župni zbor iz Otoka, zajedno sa svojim svećenikom i u pratnji prijatelja, dolaskom su razveselili mnogobrojne korisnike. Pjesme, smijeha i veselja nije nedostajalo kao ni poklona za nadolazeće blagdane.

YouTube video

Sveti Nikola 2019

Hitova: 532

Gradsko kazalište lutaka Split počastilo je korisnike i dječicu dječjeg vrtića Zvončić lutkarskom predstavom „Pepeljuga“. S njima je stigao i Sveti Nikola koji je svim prisutnim podijelio poklone.

Galerija slika

Prvenstvo Hrvatske u kuglanju

Hitova: 503

Športsko društvo specijalni športovi „Luč“ pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske organiziralo je Prvenstvo Hrvatske u kuglanju. Prvenstvo je održano u Zaprešiću 26. i 27. studenoga 2019. godine, na 9 čunjeva (klasičan način) za osobe s intelektualnim teškoćama.

Centar su predstavljala četiri korisnika zajedno s trenerom Mladenom Modrićem. Alen Baković osvojio je treće mjesto, Vojo Omčikus četvrto, Milan Rosandić peto mjesto, a Stevan Čugalj (Pišta) postao je prvak Hrvatske.

BRAVO NAŠI!!!

Galerija slika

Zabava i edukacija

Hitova: 527

U goste su nam došli dječji klub Dalmalino iz Splita, Miraculous Ladybug, Kaštelansko dječje kazališe Škatula, Dramska sekcija HKUD Napredak Knin i učenici OŠ Milana Begovića Vrlika. Družili smo se kroz zabavno – edukativni projekt „Igramo se“ kojemu je cilj poboljšanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama te pomoć u integraciji u lokalnu zajednicu.

 

 

Više o događaju:

http://www.ferata.hr/u-centru-fra-ante-sekelz-odrzan-projekt-igramo-se/

Galerija slika

Proslava rođendana

Hitova: 626

Svaki mjesec organiziramo proslave rođendana, a ovaj mjesec smo posebno ponosni i sretni zbog našeg Petra.

Sretan rođendan!

Galerija slika

Splitski đir

Hitova: 571

Netko po prvi put, a netko kroz sjećanja na prošla vremena, prošetao je po Zvončacu, Sustipanu, Zapadnom obalom, Matejušci i Rivi. Najviše nas je razveselio dobar ručak i šoping u Dugopolju.

Galerija slika

Izlet

Hitova: 643

U svrhu podizanja kvalitete življenja s korisnicima smo posjetili viteški grad Sinj i Seosko gospodarstvo Panj.

Izlet

Ljetovanje

Hitova: 582

Od 8. do 14. rujna korisnici su uživali u ljepotama rogozničkog kraja. Ovim putem želimo se zahvaliti ekipi Crvenog križa iz Županje na gostoprimstvu. Kao i svake godine bilo nam je prekrasno.

Galerija slika

Javni pozivi za prikupljanje ponuda

Hitova: 524

Poštovani u tijeku su tri javna poziva za prikupljanje ponuda za kupnju nekretnina na području Grada Vrlike, Sinja i Knina. Za više informacija pogledajte pozive u nastavku:

I mi volontiramo!

Hitova: 544

Na poziv članova Udruge Srma i djelatnica Crvenog križa iz Vrlike naši korisnici i radnica Centra posjetili su dvoje naših sugrađana. Pomogli su im u čišćenju okoliša, ali iznad svega najvrjedniji je bio osjećaj da i mi možemo nekome pomoći.

Galerija slika

Karaoke festival

Hitova: 608

U petak, povodom završetka školske godine u kino dvorani organiziran je karaoke festival ˝Mikrofon je naš˝. Na festivalu su sudjelovali učenici vrličke osnovne škole i djeca dječjeg vrtića te korisnici Centra.

Odlukom stručnog žirija pobjedu je odnijela Jelena Maloča, a svi ostali sudionici nagrađeni su priznanjima i prigodnim poklonima.

Galerija slika

Jubilarna „Biciklijada“

Hitova: 699

U srijedu, 5. lipnja 2019. godine, s ponosom smo otvorili 10. Prvenstvo Hrvatske u biciklizmu za osobe s intelektualnim teškoćama. Nakon kratkog uvodnog programa ravnateljica Ivana Klarić – Kukuz proglasila je Prvenstvo otvorenim i utrke su mogle započeti.

Festival jednakih mogućnosti

Hitova: 543

Već 18 godina, potkraj svibnja, na središnjem gradskom trgu u Zagrebu organizira se Festival jednakih mogućnosti. Na trodnevnom uličnom festivalu urbane kulture nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom.

Svrha Festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Festival se sastoji od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa. Ovaj put naš Centar se predstavio glazbenim nastupom Snježane Mršić koja je otpjevala Oliverov mix pjesama „Adio bela“, a pod vodstvom glazboterapeutkinje Tine Tiganj- Modrić te izložbom radova za koju je bila zadužena likovna terapeutkinja Branka Vuco-Marić.

Galerija slika

Dan obitelji

Hitova: 556

Svim mamama, tatama, sekama i braći, tetama i stričevima, rođacima i nevistama  - sretan Vam Dan obitelji!

Danas smo u našem Centru proslavili Dan obitelji. Svaka je obitelj posebna, jedinstvena i ima svoje navike i nepisana pravila.

Ovaj dan idealna je prigoda da preispitamo vrijednosti koje sami živimo unutar vlastite obitelji.

Podsjetimo se njegovati kvalitetne odnose sa svim članovima i temeljiti ih na međusobnom poštivanju i uvažavanju.

Obitelj je mjesto gdje život počinje i ljubav nikad ne prestaje!

Galerija slika

Proslava međunarodnog Dana obitelji u okviru projekta „Ča je bilo tega više ni“

Hitova: 549

Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva;
ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi se.
Nije nepristojna, ne traži svoje,
ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo;
ne raduje se nepravdi, a raduje se istini.
Sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.
Ljubav nikada ne prestaje.

Biblija, Korinćanima. 13,1-13

 

Pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u srijedu 15. svibnja pod geslom „Ča je bilo toga više ni“ proslavljen je treću godinu zaredom „Međunarodni dan obitelji“.

Ovim putem želimo zahvaliti KUD-u Milana Begovića iz Vrlike na uspješnoj suradnji.

 

 

Više o događaju:

https://ika.hkm.hr/novosti/medunarodni-dan-obitelji-proslavljen-u-velikoj-dvorani-nadbiskupskog-sjemenista-u-splitu/

https://www.radiodalmacija.hr/medunarodni-dan-obitelji-i-predstava-ca-je-bilo-tega-vise-ni/

Galerija slika

Prvaci Hrvatske

Hitova: 564

Prvenstvo Hrvatske u bowlingu za osobe s intelektualnim teškoćama organizirano je 16. i 17. travnja 2019. godine u Zagrebu po pravilima Specijalne olimpijade Hrvatske i domaćina, Športskog društva Specijalni športovi „Luč“. Vojo Omčikus i Alen Baković vratili su se sa zlatnim medaljama, Stevan Čugalj – Pišta sa srebrenom, a Sadiha Petra Nadarević s brončanom medaljom.

Bravo naši!

Galerija slika

Voda za sve

Hitova: 860

Prekrasan proljetni dan iskoristili smo za šetnju. Svjetski dan voda obilježili smo na Česmi, parku iz 19. stoljeća gdje izvire jedan od brojnih pritoka rijeke Cetine.

“Voda je opće nasljedno dobro, čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi.” (iz Rezolucije UN).

Galerija slika

Maškare

Hitova: 691

Na pokladni utorak prošetali smo ulicama našeg grada u veseloj atmosferi i neprepoznatljivom izdanju. Maškaranoj povorci pridružili su se i djeca iz DV“ Zvončić“, a s učenike OŠ „Milana Begovića“ susreli smo u gradu pa smo događaj obilježili zajedničkom fotografijom. Po povratku u Centar počastili smo se vrličkim uštipcima koje su nam pripremile tete iz kuhinje.

Galerija slika

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama

Hitova: 501

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama za osobe s intelektualnim teškoćama organizirano je 18. i 19. veljače 2019. godine u Begovu Razdolju – Centar skijaškog trčanja. Rezultati napornog rada i upornog vježbanja vidljivi su u osvojenim medaljama. Stevan Čugalj – Pišta osvojio je srebrenu medalju na 100 m, a Sadiha Petra Nadarević brončanu medalju.

Galerija slika

Ples s anđelima

Hitova: 565

Ovogodišnji 'Ples s anđelima' održao se u organizaciji Skautskog kluba Marjan u klubu Vanilla na bazenima u Poljudu 17. veljače 2019. godine.

Posebno smo ponosni što smo i ove godine zajedno s našim prijateljima iz različitih centara i udruga sudjelovali u ovoj prekrasnoj priči.

 

Članak s Dalmatinskog portala

Galerija sa slikama

Prijateljstvo

Hitova: 561

Ovih dana glavna zvijezda Cetinske krajine nakon osvojene novčane nagrade je Boško Poljak. On je zajedno s Petrom Malbašom i ekipom Nove TV posjetio svog prijatelja i školskog kolegu, a korisnika Centra Milu Rosandića. Kako gostu i dolikuje nije došao praznih ruku, a Mile ga je velikodušno ugostio.

Galerija slika

Igre bez granica

Hitova: 541

Predsjednik  Dječjeg kluba Dalmalino Zoran Vrsalović poslao nam je zahvalnicu za suradnju tijekom 2018. godine. Ovim putem i mi njima želimo zahvaliti za svaki osmijeh te se veselimo novim susretima.

Dječji zbor iz Otoka

Hitova: 605

Blagdansko vrijeme uveličao je Župni dječji zbor sv. Luke iz Otoka. Posjetila su nas djeca od šest do dvanaest godina u pratnji svoje voditeljice Lucije Džimbeg. Druženje je proteklo u veselom raspoloženju uz  pjesmu i ples.

Galerija slika - Dječji zbor iz Otoka

Božićna priredba

Hitova: 577

Teta Tina nam je i ove godine pripremila glazbeno-scenski nastup u kojemu su osim korisnika i radnici pokazali sve pjevačke i glumačke vještine. Predstavnici 3. i 4. razreda Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja zajedno sa svojom profesoricom Marijanom i tajnicom Gordanom uveličali su našu božićnu priredbu te darivali korisnike.

Galerija slika - Božićna priredba

Hrvatsko vojno učilište Split

Hitova: 1317

Kadeti Studija vojnog pomorstava u pratnji svojih zapovjednika, Darije Jurko (kapetanice fregate), Tina Sumića (KKR) te nastavnica iz škole stranih jezika Božene i Sandre posjetili su i darovali korisnike povodom nadolazećih blagdana.

Galerija slika

Advent u Vrlici

Hitova: 633

Prohladno jutro proveli smo na ulici našeg grada. Hvala svima koji nas podržavaju i u ovo predbožićno vrijeme svoje kuće našim radovima ukrašavaju.

Čestit Božić i sretnu Novu godinu želimo svim našim sugrađanima!

Galerija slika

„Loptica Skočica“ u Brnazama

Hitova: 524

Djeca Područne škole Brnaze zajedno sa svojim učiteljicama od prvog do četvrtog razreda već duži niz godina organiziraju različite donacije za naše korisnike. Želeći se zahvaliti izveli smo im predstavu „Loptica Skočica“.

Galerija slika

Božićne sportske igre

Hitova: 521

Tradicionalne božićne sportske igre organizirali su prijatelji iz Centra Mir na koje smo se s oduševljenjem odazvali. Alen, Vojo, Marijan i Blažen osvojili su srebrenu medalju u disciplini šut nogom.

Galerija slika

Donacije Splitsko-dalmatinske županije i Grada Vrlike

Hitova: 464

Dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić i naš gradonačelnik Jure Plazonić povodom nadolazećih blagdana posjetili su Centar i razveselili nas novčanim donacijama. Donacije u ime svih korisnika primio je Milan Rosandić koji je u znak zahvalnosti održao prigodni govor.

Galerija slika

Advent u Sinju

Hitova: 564

Udruga Sinjski ferali organizirala je božićno druženje u igraonici ‘Happyland’. Ugodno smo se proveli s članovima Udruge te korisnicima Centra „Juraj Bonači“. Današnje druženje nastavak je prijateljstva sa Sinjskim feralima koje se već duže vrijeme njeguje kroz razne aktivnosti.

Galerija slika

Vrlički osnovnoškolci u posjeti

Hitova: 483

Učenici 5. i 6. razreda Osnovne škole Milana Begovića zajedno sa svojim nastavnicima posjetili su naš Centar te darovali korisnike i čestitali im nadolazeće blagdane.

Galerija slika

Sveti Nikola

Hitova: 511

Povodom blagdana sv. Nikole Gradsko kazalište lutaka Split počastilo je korisnike i dječicu dječjeg vrtića Zvončić lutkarskom predstavom „Paško u knjižnici“. S njima je stigao i Sveti Nikola koji je svim prisutnim podijelio poklone.

Galerija slika - Sveti Nikola

Prvenstvo Hrvatske u kuglanju

Hitova: 444

Sudjelovali smo na Prvenstvu Hrvatske u kuglanju za osobe s intelektualnim teškoćama. Natjecanje se održavalo 27. i 28. studenog u kuglani Zaprešić u organizaciji Športskog društva „Luč“ pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Republike Hrvatske. Pišta, Petra, Alen i Vojo vratili su se s medaljama oko vrata.

Galerija slika - Prvenstvo Hrvatske u kuglanju

Igramo se!

Hitova: 584

Šestu godinu za redom  posjetili su nas animatori iz Dječjeg kluba Dalmalino i njihovi suradnici u sklopu zabavno -edukativnog projekta „Igramo se“ za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. U interaktivnim aktivnostima korisnike su zabavili članovi kluba, Elsa, Kreator zabave, igraonica-rođendaonica Happyland – Sinj, Sinjsko pučko kazalište, učenici OŠ Milana Begovića – Vrlika i mališani iz Dječjeg vrtića Zvončić. Svi su rado sudjelovali u aktivnostima i u veselom raspoloženju vrijeme je brzo proletilo, a organizator je  obećao da se vidimo i iduće godine.

Galerija slika

DANI KRUHA

Hitova: 518

Povodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje imali smo čast ugostiti prijatelje iz COO „Juraj Bonači“, COO „Slava Raškaj“, COO „Šubićevac“, Centra za rehabilitaciju „Mir“; Centra za autizam Split i vrtića „Zvončić“ – Vrlika. Nakon prigodnog programa najveće oduševljenje izazvala je degustacija pripremljenih kušnih proizvoda, peciva i plodova zemlje.

Galerija slika

IZLET

Hitova: 568

Iskoristili smo prekrasno jesenje vrijeme pa smo posjetili Solin, klišku tvrđavu i Dugopolje.

Galerija slika

EKOLOŠKA AKCIJA

Hitova: 574

Nakon što je dio naše ekipe izradio biokugle, mi smo se ponovno 13. listopada 2018. godine, vratili na Brač. Sudjelovali smo u ekološkoj akciji čišćenja podmorja. Naš doprinos zdravom morskom okolišu bio je bacanje kugla u more. Dio smo odradili s rive, a hrabrija ekipa je čamcem otplovila na pučinu. Iako nismo okruženi morem ponosni smo što smo dali svoj doprinos u zaštiti najljepšeg mora na svijetu.

EKOLOŠKA AKCIJA

SAJAM DOBROTE TROGIR

Hitova: 465

Zahvaljujući prijateljima Doma Trogir imali smo priliku izložiti radove korisnika i prošetati povijesnom jezgrom grada. Budući da se nakon svake kraće šetnje treba odmoriti  i mi smo hlad i osvježenje pronašli između zidina starog grada. Druženje se nastavilo u hotelu Sveti križ u Arbaniji.

Hvala na pozivu! Veselimo se ponovnom susretu!

SAJAM DOBROTE TROGIR

I mi čuvamo more

Hitova: 505

Na poziv gospodina Petronija Tasića iz HGSS-a, 6 korisnika (Sadiha, Pišta, Alen, Blaž, Rosa i Mile), u pratnji Marike Tadić Vujić, psihologice i Branke Vuco Marić, likovne terapeutkinje, sudjelovali su na ekološkoj radionici izrade kuglica za pročišćavanje mora na Braču. 

Galerija slika

 

Morske radosti

Hitova: 524

Korisnici, već tradicionalno, odlaze na ljetovanje u Rogoznicu kod prijatelja iz Crvenog križa Županja. Ni ove godine nije nedostajalo kupanja, druženja, plesa, pjesme, noćnih izlazaka, a najveće oduševljenje izazvala je vožnja brodom.

Galerija slika

Velika Gospa

Hitova: 462

Na proslavi Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2018. godine, korisnici i radnici u pratnji sudjelovali su na večernjem euharistijskom slavlju.

MAMMA MIA!

Hitova: 446

Kroz susrete i razgovore s dugogodišnjim prijateljem Ivanom Šentijom korisnici su u više navrata „Mamma Mia!“ spominjali kao najdraži film koji bi željeli pogledati u kinu. On nam je to omogućio te mu od srca hvala!
Nakon odgledanog filma obavezan je odlazak u kafić na piće i druženje.

Alka

Hitova: 490

Tijekom trajanja izložbe radova naših korisnika u Sinju, 5. kolovoza 2018. godine, 6 korisnika u pratnji dvije radnice dio vremena su provele u bliskom kontaktu i druženju s alkarima i alkarskim momcima. Budući da su neki korisnici porijeklom iz Sinja imali su priliku družiti se sa svojom rodbinom, prijateljima i sugrađanima.

„Ero s onoga svijeta“

Hitova: 635

U okviru Vrličkog ljeta, pod nazivom ‘Dani Milana Begovića’, 4. kolovoza 2018. godine, u izvedbi HNK Split izvedena je opera ‘Ero s onoga svijeta’.

Najizvođenija hrvatska opera koja je i ove godine zablistala u punom sjaju u svom najprirodnijem okružju, na tlu s kojeg je i ponikla, a za koju je libreto napisao Milan Begović.

Cijelu manifestaciju uveličali su i naši korisnici sa svojom izložbom radova njihovih marljivih ručica.

 

Povezani članci:

https://visitvrlika.com/hr/mediainfo/dogadjanja/item/1035-opera-ero-s-onoga-svijeta

http://hotspots.net.hr/2018/08/ero-s-onoga-svijeta-u-vrlici-nevjerovatan-spoj-kulture-i-ambijenta/

Izložba radova

Hitova: 498

Centar za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez“ – Vrlika i udruga Sinjski ferali otvorili su izložbu radova korisnika Centra u Sinju 3. kolovoza 2018. godine. Na izložbi su prikazani ručni radovi, suveniri u drvu, keramici, tkanice i vez, koje su korisnici izradili u okviru svojih radnih aktivnosti i rehabilitacije koji se provode u Centru. 

O nama u vijestima:

http://www.ferata.hr/otvorena-izlozba-korisnika-centra-za-rehabilitaciju-fra-ante-sekelez-vrlika/

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=657450531301948&id=478761985837471&set=a.478771615836508.1073741827.478761985837471&source=57

Lutkarska predstava „Kamen na putu“

Hitova: 469

Pipi Crvena Čarapa (Rayna Milanova) je po drugi put posjetila naš Centar i korisnicima poklonila svoju novu lutkarsku predstavu „Kamen na putu“.

Rayna Milanova je animatorica koja djeluje u udruzi Osmjeh – kreator zabave. Ovaj put je stigla u pratnji klauna Paška te su uz lutkarsku predstavu izveli i mađioničarske trikove i glazbene igre u kojima su sudjelovali korisnici i djeca iz vrličkog vrtića Zvončić.

Poludnevni izlet

Hitova: 448

Krajem lipnja 2018. godine autobus s teže pokretnim korisnicima u pratnji s radnicima Centra uputio se na poludnevnu avanturu sinjskim krajem. Nakon šetnje kroz sinjski park i  ulice grada osvježenje su pronašli na terasi hotela Alkar. Centralni događaj dana bio je odlazak na predivno seosko domaćinstvo Panj.

Mikrofon je naš

Hitova: 565

Tradicionalno, po ko zna koji put, i ove godine održan je festival „Mikrofon je naš“ koji simbolizira završetak školske godine i početak odmora. Dvoranu vrličkog kina pjesmom, smijehom i veseljem ispunili su učenici OŠ „Milana Begovića“, djeca iz dječjeg vrtića „Zvončić“ i korisnici Centra za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez“.

Prijatelji iz Otoka

Hitova: 466

Otočki župnik fra Miroslav Ančić zajedno s učenicima 6. razreda i njihovom razrednicom  proveli su ugodno poslijepodnevno druženje  s korisnicima i radnicima našeg Centra.

Hvala vam na nesebičnoj ljubavi i pažnji!

Veselimo se ponovnom susretu!

Galerija slika

Veslačka regata na Peruči

Hitova: 566

U nedjelju, 10. lipnja 2018. godine na Perućkom jezeru održala se tradicionalna veslačka regata. Mnogobrojne natjecatelje bodrili su korisnici našeg Centra, a najuspješnijima su Pišta, Snježana, Stipe, Mirko, Alen i Sadiha podijelili medalje.

F = M

Hitova: 614

Festival jednakih mogućnosti je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku.

Podjela priznanja DUZS Split

Hitova: 662

Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizirala je Natječaj za likovne, literalne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama na temu katastrofa i snaga civilne zaštite.

Odlazak u kazalište

Hitova: 476

Na poziv, prijatelja Centra, Petronija Tasića korisnici su imali priliku uživati u romantičnom baletu „Gusar“. Prije odlaska u kazalište iskoristili su lijepo vrijeme za šetnju splitskim ulicama i druženje s Emom Vlajčević koja ih je velikodušno počastila fritulama i kavom.

Proslava sv. Spasa u Cetini

Hitova: 503

Stanko, Stipe, Irena, Katica, Mirjana i Neda u pratnji Slobodanke i Božene išli su na proslavu sv. Spasa koja je bila organizirana u subotu 12. svibnja 2018. godine. Nakon svete mise uživali su u netaknutoj prirodi i vrličkim specijalitetima.

Proslava Dana obitelji u Centru

Hitova: 510

Prije 25 godina Glavna skupština UN – a poslala je poruka svima da pokušaju očuvati toplinu, zajedništvo i ljubav u obitelji. Svake godine sredinom svibnja u cijelom svijetu obilježava se Dan obitelji. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana obitelji je „Obitelj i inkluzivna društva“ s naglaskom na mir, pravdu i snažne institucije.

Odlazak u kino

Hitova: 589

Zahvaljujući velikodušnom pozivu gospodina Ivana Šentije korisnici su imali priliku gledati najnoviji animirano - igrani film „Petar Zecimir“ u Gradskom kinu Sinj.

Pipi crvena čarapa

Hitova: 976

Dugogodišnja prijateljica i volonterka našeg Centra Ema Vlajčević poklonila je korisnicima predstavu Udruge osmjeh – kreator zabave.

Glavna animatorica bila je Rayna Milanova iz Sinja u pratnji volontera Iris i Šime. Predstavi su se pridružili i polaznici vrličkog vrtića „Zvončić“.

40 godina Centra

Hitova: 572

Tijekom cijele godine organizirane su različite aktivnosti, a centralni događaj bio je 22. rujna 2016. godine kada je održana središnja proslava 40. obljetnice postojanja Centra. Proslava je obilježena svečanom akademijom i otvaranjem nove stambene zgrade za korisnike. 

Usluge u Centru

Hitova: 631

Korisnicima se pružaju različite usluge prema njihovim željama, potrebama i mogućnostima

Infrastruktura Centra

Hitova: 592

Centar ima izuzetno vrijednu i kvalitetnu infrastrukturu. Sastoji se od 4 zgrade. U dvije zgrade organiziran je paviljonski oblik stanovanja sa spavaonicama, zajedničkim dnevnim boravcima i čajnim kuhinjama.

Postupak za smještaj u Centar

Hitova: 522

Prijem korisnika vrši se sukladno s odredbama Zakona o socijalnoj skrbi. O prijemu odlučuje Komisija za prijem i otpust. Prioritet pri smještaju ima korisnik čiji ostanak u obitelji ili njegovo samostalno življenje više nije moguće iz objektivnih razloga, a po ocjeni nadležnog Centra za socijalnu skrb, smještaj u ustanovu je najprimjereniji oblik zbrinjavanja.