Specijalna olimpijada Hrvatske u biciklizmu

Hitova: 140

Nakon dvije godine življenja pod strogim epidemiološkim uputama, napokon je došlo vrijeme opuštanja i sportskih aktivnosti. Dana 5. svibnja 2022. godine održano je 11. Prvenstvo Hrvatske u biciklizmu za osobe s intelektualnim teškoćama.

Natjecanje se odvijalo prema pravilima Svjetske specijalne olimpijade i organizatora. Sudionici su vozili dvije utrke: cestovnu utrku na 1.500 metara i vremensko natjecanje na 200 metara.

Sudjelovalo je 36 natjecatelja iz:

- Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac,

- Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda,

- Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica,

- Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači,

- Centra za odgoj i obrazovanje Lug,

- Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Zvono,

- Udruge za inkluziju Lastavice,

- Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica,

- Udruge osoba s invaliditetom Sv. Bartolomej,

- Doma za odrasle osobe Ljeskovica i

- Centra za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez“ – Vrlika.

 

Osim dobrih rezultata najvažnija je bila zabava, upoznavanje novih prijatelja i ponovni susreti starih ekipa.

Javni poziv za prikupljanje inicijativa za dodjelu nagrada udomiteljima za uspjehe u obavljanju udomiteljstva u 2022. godini

Hitova: 117

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ove će godine u povodu Međunarodnog dana obitelji dodijeliti Nagradu udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.
 
Nagradom se vrednuju izvanredna postignuća udomitelja i njihova predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te njihovo zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.
 
Priznanja udomiteljima dodjeljuju se kroz višegodišnje razdoblje, a u ovom je obliku Nagrada  prvi puta dodijeljena u 2019. godini stupanjem na snagu Zakona o udomiteljstvu. Postupak dodjele Nagrade provodi se u skladu s Pravilnikom o dodjeli nagrade udomiteljima („Narodne novine“, broj 46/19).
 
Nagrada se dodjeljuje u dvjema  kategorijama: Godišnja nagrada i Nagrada za životno djelo.
Dodjeljuje se u obliku povelje i u novcu. Visina novčanog iznosa godišnje nagrade je 5.000,00 kuna, a nagrade za životno djelo 10.000,00 kuna. Ove će godine biti dodijeljene četiri godišnje nagrade i jedna nagrada za životno djelo ili pet godišnjih nagrada.

Više na stranicama: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Svjetski dan voda

Hitova: 170

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda posjetili smo izvor rijeke Cetine i prisjetili se važnosti zaštite vodnog bogatstva.

Voda

Voda je sićušna

kapljica kiše,

voda je more

što brodove njiše.

Voda je para

što oblake stvara,

voda je jezero,

lokva i bara.  

Voda je snijeg

što pokriva brijeg,

voda je led

proziran, blijed.

Voda je izvor,

potok i rijeka,

voda je piće

najboljeg teka.

  (Mladen Kušec)

Galerija slika

Poklade 2022

Hitova: 112

Korona i testiranje nikako da napuste živote naše. U neprepoznatljivom izdanju vesela ekipa odlučila je tome stati na kraj.

Galerija slika

Bajkeri velikog srca

Hitova: 98

Dugogodišnji prijatelji, Moto klub Veterani iz Splita, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana organizirali su posjet Centru. 

Veliko hvala svim sudionicima i nesebičnim donatorima.

 

Dalmatinski Portal

Radost darivanja

Hitova: 148

Profesorica Marijana Vuleta, već petu godinu, sa svojim učenicima iz Franjevačke klasične gimnazije Sinj organizira prikupljanje individualiziranih poklona za korisnike. Ove godine pridružio im se i fra Antonio Mravak te su ne samo poklonima već i svojim dolaskom uljepšali blagdane korisnicima. 

Galerija slika

Klub djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata Udruge veterana 4. gardijske brigade

Hitova: 188

U vremenu darivanja i dijeljenja dobrote članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata posjetili su Centar za rehabilitaciju ‘Fra Ante Sekelez’ – Vrlika te uručili donaciju u vrijednosti od 20 tisuća 705 kuna.

Vrijedni članovi udruge su nekoliko mjeseci provodili humanitarnu akciju te je usmjerili na korisnike vrličkog rehabilitacijskog centra.

4brigada-zng.hr

Ferata.hr

 

Donacija Splitsko-dalmatinske županije

Hitova: 169

U dvorani Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu župan Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, te pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Diana Luetić dodijelili su čekove potpore u iznosu po 10 tisuća kuna za 37 udruga i ustanova humanitarnog usmjerenja.

U ime ustanove ‘Centar za rehabilitaciju fra Ante Sekelez Vrlika’ ček je primila ravnateljica Ivana Klarić-Kukuz koja je naglasila kako im ovakve donacije uistinu znače: "Na ovu donaciju ne gledamo samo kao neki materijalni dobitak, koji nam naravno dobro dođe u našem svakodnevnom radu. Ono što je posebno važno je i činjenica da naša Županija vodi brigu i pažnju za potrebite članove svoje zajednice koji se nalaze u našim ustanovama. Mi u Centru imamo 168 stalnih štićenika o kojima skrbi 130 djelatnika, i hvala Bogu sada smo svi dobro i zdravo."

Ferata

Zaštitnik djece, pomoraca, siromaha,…

Hitova: 209

Ove godine posjetio nas je negativni i zločesti Krampus, čiji je zadatak zločestoj djeci šibe dijeliti. Sveti Nikola, jedan od najpopularnijih svetaca na svijetu, natjerao ga je da baci šibe svoje jer zločesta djeca kod nas ne postoje. Krampus mu je pomogao darove razdijeliti i sve nas skupa razveseliti.

Galerija slika

Boćanje

Hitova: 179

Udruga za inkluziju Lastavice uputila nam je poziv za natjecanje u boćanju. Imali smo čast i zadovoljstvo odazvati se pozivu i 1. prosinca 2021. godine sudjelovati u dvorani za boćanje u sklopu ŠC Gripe, Split. Kući smo se vratili s brončanim medaljama.

Galerija slika

Razigrana jesen

Hitova: 159

Pridružili smo se kreativnom i maštovitom stvaranju na 4. likovnoj koloniji pod nazivom Razigrana jesen. Radionicu je 25. studenog 2021. godine organizirala Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, a iz epidemioloških razloga održala se putem zoom-a.  Slikarskim tehnikama – temperama i suhim pastelama. slikale su Sadiha P. Nadarević i Jakica Gusić. Uživali smo kako u druženju tako i u radovima drugih centara i škola.

Galerija slika

Kuglanje

Hitova: 152

Športsko društvo specijalni sportovi „Luč“ pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske organiziralo je Prvenstvo Hrvatske u kuglanju na 9 čunjeva, klasičan način za osobe s intelektualnim teškoćama za 2021. godinu.

Prvenstvo je održano u Zaprešiću, a Centar su predstavljali Alen Baković, Stevan Čugalj (Pišta) i Zoran Baričević.

Galerija slika

Ljetovanje rujan 2021. godine

Hitova: 210

Zahvaljujemo Crvenom križu iz Županje što nam je i ove godine omogućio prekrasno ljetovanje. Korisnici su uživali u morskim radostima, šetnjama te lokalnim specijalitetima.

Galerija slika

Sudjelovanje u UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi 2021.

Hitova: 189

Tridesetak korisnika uz podršku radnika sudjelovalo je u UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2021. godine. Cilj utrke je djeci s teškoćama u razvoju pružiti podršku što je prije moguće. Skupljali smo kilometre mogućnosti trčanjem, hodanjem, vožnjom bicikla, romobila, u kolicima i bili virtualno povezani s drugim sudionicima u ostvarivanju zajedničkog cilja.

Galerija slika

Donacija

Hitova: 221

Hvala dragim prijateljima iz Germanije, ova financijska pomoć će nam znatno olakšati svakodnevno funkcioniranje.

Večernji list

IZLET

Hitova: 251

Nakon popuštanja epidemioloških mjera napokon smo otišli na kratki ali slatki izlet. Trideset pet korisnika uz podršku radnika posjetilo je izletište Podastrana u Hrvacama. Šetnja prirodom i druženje u hladu tradicionalne dalmatinske konobe uz ukusan roštilj domaćina ostaje nam u ugodnom i neizbrisivom sjećanju.

Galerija slika

Sezona kupanja

Hitova: 221

Prve ljetne vrućine su stigle stoga smo osvježenje potražili u obližnjem Peručkom jezeru. Prekrasna priroda plus osvježavajuća voda jednako je uživancija.

Galerija slika

ROĐENDANSKA PROSLAVA

Hitova: 238

Svaki mjesec pa tako i ovaj uz tortu, ples i glazbu proslavili smo rođendan naših 11 korisnika.

Ponekad nam dani ne znače ništa, gledamo ih kako prolaze kao ptice u letu, ali danas je samo vaš dan i vi ga činite najsretnijim na svijetu.

Sretan rođendan!

Galerija slika

„Obitelj je tamo gdje osjećam da pripadam“

Hitova: 233

U petak, 14. svibnja 2021. godine, obilježili smo Dan obitelji u Centru. Zbog epidemije bolesti Covid – 19 nismo smjeli pozvati drage nam goste.

Nadamo se kako ćemo u bliskoj budućnosti to sve nadoknaditi te se ponovno družiti i uživati u zajedničkim aktivnostima.

Svima Vama koji ste željeli podijeliti radost ovog dana želimo sretan Međunarodni dan obitelji.

Galerija slika

Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini

Hitova: 220

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ove će godine povodom Međunarodnog dana obitelji dodijeliti Nagradu udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Ovom se nagradom vrednuju izvanredna postignuća udomitelja i njihova predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te njihovo zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.
Nagrada se dodjeljuje u dvjema  kategorijama, Godišnja nagrada i Nagrada za životno djelo, a dodjeljuje se u obliku povelje i u novcu.
Ove će godine biti dodijeljene četiri godišnje nagrade i jedna nagrada za životno djelo, odnosno pet godišnjih nagrada.
Priznanja udomiteljima dodjeljuju se kroz višegodišnje razdoblje, a u ovom je obliku Nagrada  prvi puta dodijeljena u 2019. godini stupanjem na snagu Zakona o udomiteljstvu  („Narodne novine“ broj 115/18). Postupak dodjele Nagrade provodi se u skladu s Pravilnikom o dodjeli nagrade udomiteljima („Narodne novine“, broj 46/19).

Prijavna dokumentacija Inicijative dostavlja se putem e-mail adrese udomiteljstvo@mrosp.hr najkasnije do 4. svibnja 2021

VIše informacija te prijavnu dokumentaciju možete pronaći niže:

MROSP vijesti

Pravi prijatelji ne poznaju prepreke

Hitova: 385

Ova pandemija nije otvrdnula srca naših prijatelja iz Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Iako se nisu mogli susresti s korisnicima i podijeliti im poklone uz toplinu zagrljaja, pronašli su način da duh blagdana dopre do nas.

Od srca im hvala!

Nadamo se da ćemo se iduće godine vratiti starim običajima i zajedničkim druženjima.

 

Galerija slika

Sveti Nikola

Hitova: 1400

Ima jedan svetac čijem se danu svi vesele, a to je sveti Nikola koji nas svakog 6. prosinca obraduje svojim darovima. Ove nimalo obične godine, obišao nas je na nimalo običan način.

 

Galerija slika

Smješko

Hitova: 396

U petak, 11. rujna održana je humanitarna predstava kazališta Smješko – „Naš zeleni svijet“.  Glumica Mirta Zečević je na pristupačan i zanimljiv način upoznala publiku s temama očuvanja prirode, reciklaže i ekologije. Predstava se održala u dvorištu Centra u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Galerija slika

Radujte se…

Hitova: 609

Učiteljice područne škole Brnaze zajedno s djecom od prvog do četvrtog razreda prikupljale su donacije za naše korisnike. U znak zahvalnosti izveli smo im predstavu „Radujte se…“.

Dolittle

Hitova: 542

Zahvaljujući pozivu gospodina Ivana Šentije išli smo u sinjsko kino gdje smo premijerno pogledali film koji nas je oduševio. Upoznali smo dr. Dolittla, čovjeka koji može razgovarati sa životinjama, a ne zna baš s ljudima.

Hvala na pozivu!

S nestrpljenjem iščekujemo nove filmove.

MK Veterani - Split

Hitova: 763

Dugogodišnji prijatelji, Moto klub Veterani iz Splita, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana organizirali su posjet Centru. Pridružili su im se i prijatelji iz moto klubova Noćni jahači - Trilj, 4. gardijska brigada, Fjaka, Moto klub Đakovo, free rideri te ostali prijatelji (Drobovlasnici). Veseloj atmosferi pridonijeli su i članovi  Festivo benda.

Više o događaju:

Dalmatinski Portal

Galerija slika

Božićna predstava

Hitova: 516

U suradnji s gospodinom Ratkom i gospođom Olgom Glavinom pripremili smo predstavu „Radujte se…“ koju smo izveli korisnicima i radnicima povodom božićnih blagdana.

Galerija slika

Spektakl s Anđelima i HGSS-om

Hitova: 450

Udruga Anđeli zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i ovaj put su razveselili naše korisnike. Senzacionalni dolazak Djeda Božićnjaka oduševio je sve prisutne, a za dobru zabavu bili su zaduženi Jole, Milan Terze i prijatelji.

Galerija slika

Povezani članci:

Slobodna Dalmacija

Gimnazijalci velikog srca

Hitova: 413

Učenici Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja zajedno sa svojim profesorima i ove su godine  bili velikog srca te pripremili prekrasne poklone za korisnike. Svojim primjerom pokazali su drugima da, iako mladi, shvaćaju pravi smisao nadolazećih blagdana.

Galerija slika

Vesela ekipa iz Otoka

Hitova: 444

Župni zbor iz Otoka, zajedno sa svojim svećenikom i u pratnji prijatelja, dolaskom su razveselili mnogobrojne korisnike. Pjesme, smijeha i veselja nije nedostajalo kao ni poklona za nadolazeće blagdane.

YouTube video

Sveti Nikola 2019

Hitova: 445

Gradsko kazalište lutaka Split počastilo je korisnike i dječicu dječjeg vrtića Zvončić lutkarskom predstavom „Pepeljuga“. S njima je stigao i Sveti Nikola koji je svim prisutnim podijelio poklone.

Galerija slika

Prvenstvo Hrvatske u kuglanju

Hitova: 411

Športsko društvo specijalni športovi „Luč“ pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske organiziralo je Prvenstvo Hrvatske u kuglanju. Prvenstvo je održano u Zaprešiću 26. i 27. studenoga 2019. godine, na 9 čunjeva (klasičan način) za osobe s intelektualnim teškoćama.

Centar su predstavljala četiri korisnika zajedno s trenerom Mladenom Modrićem. Alen Baković osvojio je treće mjesto, Vojo Omčikus četvrto, Milan Rosandić peto mjesto, a Stevan Čugalj (Pišta) postao je prvak Hrvatske.

BRAVO NAŠI!!!

Galerija slika

Zabava i edukacija

Hitova: 445

U goste su nam došli dječji klub Dalmalino iz Splita, Miraculous Ladybug, Kaštelansko dječje kazališe Škatula, Dramska sekcija HKUD Napredak Knin i učenici OŠ Milana Begovića Vrlika. Družili smo se kroz zabavno – edukativni projekt „Igramo se“ kojemu je cilj poboljšanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama te pomoć u integraciji u lokalnu zajednicu.

 

 

Više o događaju:

http://www.ferata.hr/u-centru-fra-ante-sekelz-odrzan-projekt-igramo-se/

Galerija slika

Proslava rođendana

Hitova: 526

Svaki mjesec organiziramo proslave rođendana, a ovaj mjesec smo posebno ponosni i sretni zbog našeg Petra.

Sretan rođendan!

Galerija slika

Splitski đir

Hitova: 490

Netko po prvi put, a netko kroz sjećanja na prošla vremena, prošetao je po Zvončacu, Sustipanu, Zapadnom obalom, Matejušci i Rivi. Najviše nas je razveselio dobar ručak i šoping u Dugopolju.

Galerija slika

Izlet

Hitova: 539

U svrhu podizanja kvalitete življenja s korisnicima smo posjetili viteški grad Sinj i Seosko gospodarstvo Panj.

Izlet

Ljetovanje

Hitova: 495

Od 8. do 14. rujna korisnici su uživali u ljepotama rogozničkog kraja. Ovim putem želimo se zahvaliti ekipi Crvenog križa iz Županje na gostoprimstvu. Kao i svake godine bilo nam je prekrasno.

Galerija slika

Javni pozivi za prikupljanje ponuda

Hitova: 450

Poštovani u tijeku su tri javna poziva za prikupljanje ponuda za kupnju nekretnina na području Grada Vrlike, Sinja i Knina. Za više informacija pogledajte pozive u nastavku:

I mi volontiramo!

Hitova: 467

Na poziv članova Udruge Srma i djelatnica Crvenog križa iz Vrlike naši korisnici i radnica Centra posjetili su dvoje naših sugrađana. Pomogli su im u čišćenju okoliša, ali iznad svega najvrjedniji je bio osjećaj da i mi možemo nekome pomoći.

Galerija slika

Karaoke festival

Hitova: 525

U petak, povodom završetka školske godine u kino dvorani organiziran je karaoke festival ˝Mikrofon je naš˝. Na festivalu su sudjelovali učenici vrličke osnovne škole i djeca dječjeg vrtića te korisnici Centra.

Odlukom stručnog žirija pobjedu je odnijela Jelena Maloča, a svi ostali sudionici nagrađeni su priznanjima i prigodnim poklonima.

Galerija slika

Jubilarna „Biciklijada“

Hitova: 593

U srijedu, 5. lipnja 2019. godine, s ponosom smo otvorili 10. Prvenstvo Hrvatske u biciklizmu za osobe s intelektualnim teškoćama. Nakon kratkog uvodnog programa ravnateljica Ivana Klarić – Kukuz proglasila je Prvenstvo otvorenim i utrke su mogle započeti.